Breaking

RECOMMENDED BOOKS FOR EXAM

Monday, November 25, 2019

RRB NTPC&GROUP-D IMPORTANT TOP-20 GK QUESTIONS AND ANSWER SERIES-1



RRB NTPC&GROUP-D IMPORTANT TOP-20  GK QUESTIONS AND ANSWER SERIES-1


                  



Hi, Everyone, We Are Going To Discuss GK Questions and Answers For Upcoming Railways Recruitment Exams(RRB).
Here We Providing TOP-20 Questions and answers for RRB NTPC&GROUP-D.


Current Affairs December 2019 section is updated daily with the latest Current Affairs and Current Events of December 2019 for UPSC, IAS/PCS, PSI, KAS, PC AND MORE.


HI EVERYONE WELCOME OUR SITE KPSCJUNCTION.IN


FOLLOW OUR SITE FOR DAILY CURRENT AFFAIRS, CURRENT AFFAIRS QUIZ, NEWSPAPERS COLLECTIONS, IMPORTANT UPDATES REGARDING JOBS, STATE, AND CENTRAL JOB NOTIFICATIONS, MOCK TESTS 


DAILY CURRENT AFFAIRS FOR RRB EXAM NTPC/GROUP-D




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


1)What is the rank of Indian Railways in the world in terms of size of the railroad network?
a)2nd
b)5th
c)4th
d)10th

Answer: c)
Indian Railways (IR) is India's national railway system operated by the Ministry of Railways.
 It manages the fourth largest railway network in the world by size, with 121,407 kilometres of total track over a 67,368-kilometre route.

2)Which is India’s first passenger train that ran between Bombay and Thane in 1853?
a)Great Indian Peninsula Railway
b)Central Railway
c)Bombay Baroda Railway
d)Mumbai Suburban Railway

Answer: a)
The Great Indian Peninsula Railway was incorporated on 1 August 1849 by an act of the British Parliament.
 It was a predecessor of the Central Railway, whose headquarters was at the Boree Bunder in Mumbai. 
it was ndia's first passenger railway, the original 446-mile (33.8 km) section opening in 1853, between Bombay and Thane.

3)Who among the following was the Governor-General of India when Railways was first of all introduced in India?
a)Lord Cornwallis
b)Lord Canning
c)Lord Dalhousie
d)Lord Auckland

Answer: c)
On 12th January 1848, Lord Dalhousie was appointed as Governor General of India.Lord Dalhousie was one of the major personalities. He is known for the introduction of Indian Railways in the year 1853.

4)Which of the following express has the longest train route in India?
a)Himsagar Express
b)Silchar Superfast Express
c)Navyug Express
d)Vivek Express

Answer: d)
Vivek Express covers the longest train route in India. It originates in northern Assam and goes all the way to the southern tip of India to Kanyakumari. It has the running time of 80 hours and 15 minutes and the distance covered is 4,233 kilometres.

5)Which express is the currently operational trans-border train between India and Pakistan?
a)Thar Express
b)Akbar Express
c)Samjhauta Express
d)Both a and c

Answer: d)
Currently, there are two trans-border trains between India and Pakistan. First Is Samjhauta Express that operates on Delhi-Lahore Route via Attarti-Wagah Border whereas Thar Express links Jodhpur and Karachi via Munabao-Khokhrapar border crossing.

6)What is the objective of the SFOORTI Application launched by Union Ministry of Railways recently?
a)Raising average speed of the freight trains
b)Planning traffic flows and freight optimization
c)Providing seats to the waitlisted passengers
d)Providing healthy food to the passengers

Answer: b)
With an aim to optimize freight operations, Ministry of Railways on 11 January 2018 launched the Smart Freight Operation Optimisation & Real Time Information (SFOORTI) App for Freight Managers. SFOORTI application will help to track movement of freight trains over Zones, Divisions, Sections on GIS View.



7)Who will be the chairman of the ‘Mission Implementation and Co-ordination Committee’ set up under Technology Mission 2018?
a)Alok Kumar
b)Vinod Kumar Yadav
c)Piyush Goyal
d)N.S Vyas

Answer: d)
The Ministry of Railways, Ministry of Human Resource Development and the Ministry of Science & Technology signed an MoU, on 4th January 2018 at Rail Bhawan, New Delhi for joint funding of Technology mission 2018. Prof. N.S Vyas would be the chairman of Mission Implementation and Co-Ordination Committee set up for Technology Mission 2018.

8)The longest railway bridge in India is located on which lake?
a)Chilka lake
b)Kolleru Lake
c)Vembanad Lake
d)Pulicat Lake

Answer: c)
Vembanad Rail Bridge is a rail connecting Edappally and Vallarpadam in Kochi, Kerala. With a total length of 4,620 metres, it is the longest railway bridge in India.Vembanad bridge is built over the backwaters of Vembanad lake and passes through the 3 small islands.

9)World’s highest railway bridge in Kashmir, which is scheduled to be open in 2019 is constructed on which river?
a)Chenab river
b)Jhelum river
c)Indus river
d)Sutlej river

Answer: a)
The Chenab Bridge is a railway steel and concrete arch bridge under construction between Bakkal and Kauri in the Reasi district of Jammu and Kashmir in India. It is world’s highest railway bridge constructed on Chenab River.

10)The Deccan Queen Express, India’s first superfast express train is located in which Indian state?
a)Maharashtra
b)Uttar Pradesh
c)Tamil-Nadu
d)Andhra- Pradesh

Answer: a)
Deccan Queen Express, is an Indian passenger train that connects the two largest cities of the Indian state of Maharashtra, i.e. Mumbai and Pune.Deccan Queen is currently the fastest train service linking Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus and Pune Station. It has an average operating speed of 58 km/h including stops, and a top speed of 105 km/h.

11)Who is the only Indian Railway Minister to present six consecutive railway budgets?
a)Ram Vilas Paswan
b)Mallikarjun Kharge
c)Janeshwar Mishra
d)Lalu Prasad Yadav

Answer: d)
Lalu Prasad Yadav worked on the railways minister portfolio from May 23, 2004 to May 25, 2009. He is the only railway minister to present six consecutive railway budgets.

12)The first Shatabdi express train was introduced in 1988 to commemorate the 100th birth anniversary of which of the following personality?
a)Mahatama Gandhi
b)Swami Vivekananda
c)Jawaharlal Nehru
d)Indira Gandhi

Answer: c)
The first Shatabdi Express train was introduced in 1988, by then Railways Minister Madhavrao Scindia to commemorate the 100thbirth centenary of Jawahar Lal Nehru the first


 13)Who became the first women Railway minister of India and also the first female Minister to present the Railway budget?
a)Uma Bharti
b)Mamata Banerjee
c)Anandiben Patel
d)J Jayalalithaa

Answer: b)
Smt. Mamata Banerjee from West Bengal was the first Female Railway Minister of India in the UPA Government. She served as the railway minister from Oct 13, 1999 to Mar 15, 2001.

14)Which of the following animal is the official mascot of the Indian Railways ?
a)The Great Indian Rhinoceros
b)Asiatic lions
c)The Indian elephant
d)Clouded Leopard

Answer: c)
The official mascot of Indian Railways is an elephant named "Bholu". It was designed by the National Institute of Design, to commemorate the 150th anniversary of the Indian Railways.

15)Indian Railways first digitally enabled High Horse Power Locomotives is inducted under Public Private Partnership with which company?
a)Chittaranjan Locomotive Works
b)Eon Electric
c)Diesel Locomotive Works
d)GE Electric

Answer: d)
The Indian Railways, in collaboration with General Electric under the public private partnership (PPP) initiative, have inducted two state-of-the-art high horse power (HHP) locomotives.The two HHP prototype locomotives were designed in India under the Make in India programme

16)Which railway-station in Jaipur became first fully women operated non-suburban station in 2018?
a)Jaipur Gandhinagar railway Station
b)Durgapur railway station
c)Kanakpura railway station
d)Bais Godam railway station

Answer: a)
Gandhi Nagar Railway Station in Jaipur, Rajasthan becomes India's firstnon-suburban stationfullyoperated 24x7by womenstaff, which includes station operations & Railway Protection Force.


17)What is the amount of the loan agreement signed by India with Asian Development Bank for the improvement of Rail Infrastructure in 2018 ?
a)$150 Million
b)$120 Million
c)$200 Million
d)$100 Million

Answer: b)
The Centre and the Asian Development Bank (ADB) signed a loan agreement to the tune of USD 120 million for the completion of works for double-tracking and electrification of railway tracks. The tranche 3 loan is part of the USD 500 million multi-tranche financing facility for the Railway Sector Investment Program approved by the ADB Board in 2011.

18)The organization of Indian Railways into regional zones began in which year?
a)1845
b)1925
c)1951
d)1873

Answer: c)
The organisation of Indian railways into regional zones began in 1951, when the Southern, Central and western zones were created.

19)Who is recently appointed by Indian railways as officer on special duty (OSD), to undertake the planning and preparatory work for formation of New zone at Vishakhapatnam?
a)V.K Gupta
b)S.S Srinivas
c)D.M Mohanty
d)A.K Agrawal

Answer: b)
Ministry of Railways has appointed Shri S.S. Srinivas as Officer on Special Duty (OSD), South Coast Railway. He is and IRPS officer working as a chief personal officer in south-central railway. He will undertake the planning and preparatory work in the formation of new zone at Vishakhapatnam such as the survey of existing infrastructure, the irement of land acquisition, blue-print for smooth transition of staff etc.

20)The first fully air-conditioned train was introduced in 1956 between which of the following two locations?
a)Bombay and Thane
b)Bombay and Ahmedabad
c)Howrah and Delhi
d)New Delhi and Jhansi

Answer: c)

The first fully air-conditioned train was introduced between Howrah and Delhi in the year 1956.

No comments:

Post a Comment