Top Current Affairs Quiz Questions: 20 January 2019 - Kannada Exam

Top Current Affairs Quiz Questions: 20 January 2019



Top Current Affairs Quiz Questions: 20 January 2019







Current Affairs January 2020 section is updated daily with the latest Current Affairs and Current Events of January 2020  for UPSC, IAS/PCS, PSI, KAS, PC AND MORE.



HI EVERYONE WELCOME OUR SITE KANNADAEXAM.IN


FOLLOW OUR SITE FOR DAILY CURRENT AFFAIRS, CURRENT AFFAIRS QUIZ, NEWSPAPERS COLLECTIONS, IMPORTANT UPDATES REGARDING JOBS, STATE, AND CENTRAL JOB NOTIFICATIONS, MOCK TESTS UPCOMING



RRB EXAM KANNADA MOCK TEST-1: CLICK HERE

15th January Current Affairs 2020: Click here


January 2020  CURRENT AFFAIRS BY SBK KANNADA:


➤1 January Current Affairs: Click Here 



➤2 January Current Affairs: Click Here 



➤3 January Current Affairs: Click Here 



➤4 January Current Affairs: Click Here 



➤5 January Current Affairs: Click Here 



➤6 January Current Affairs: Click Here 



➤7 January Current Affairs: Click Here 



➤8 January Current Affairs: Click Here 



➤9 January Current Affairs: Click Here 



➤10 January Current Affairs: Click Here 



➤11 January Current Affairs: Click Here 



➤12 January Current Affairs: Click Here 



➤13 January Current Affairs: Click Here 



➤16 January Current Affairs: Click Here 



➤17 January Current Affairs: Click Here 



➤18 January Current Affairs: Click Here 



January 2020  CURRENT AFFAIRS BY SBK KANNADA:


 ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ ━━━━━━━━━━━━━━



 ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ ━━━━━━━━━━━━━━


1)What is India's rank in the Henley Passport Index 2020?

A. 67th
B. 71th
C. 84th
D. 92nd
Answer: Option C

Explanation:

Henley Passport Index 2020 was launched recently by Henley & Partners. India ranked 84th in the index. Japan has the world's strongest passport. The index was based on the data collected from the International Air Transport Association (IATA).


2)Which of the following has recently exited Equifax Credit Information Services?

A. ICICI Bank
B. Bank of Baroda
C. Punjab National Bank
D. Axis Bank
Answer: Option B

Explanation:

State-owned Bank of Baroda (BoB) has exited from credit information bureau Equifax Credit Information Services for a consideration of Rs 91.03 crore. In a regulatory filing, BoB sold 1,35,00,000 shares of a face value of Rs 10 for Rs 67.43 per unit.

3)Who has been appointed as the Director of the National Book Trust?

A. Jyoti Sharma
B. Manoj Kumar
C. Yuvraj Malik
D. Rita Chowdhury
Answer: Option C

Explanation:

Lt Col Yuvraj Malik appointed as the Director of the National Book Trust on deputation from the Indian Army. He will replace Sahitya Akademi-awardee writer Rita Chowdhury. He served with the Ministry of Defence, Ministry of Home Affairs, Raj Bhawan in Jammu & Kashmir, United Nations Missions in Africa, and several operational areas. National Book Trust came under the Ministry of Human Resource Development.

4)India is buying S-400 air defence missile systems from which country?

A. USA
B. France
C. Russia
D. Canada
Answer: Option C

Explanation:

Russia started production of S-400 long-range surface-to-air missile systems for India. The five units will be delivered to India by 2025.S-400 air defence missile systems. The S-400 air defence missile systems are among the best in the world. This will significantly bolster India's air defence mechanism.


5)Which country has recently scrapped mandatory exit permits for migrant domestic staff and others?

A. Israel
B. Qatar
C. Kuwait
D. Iran
Answer: Option B

Explanation:

Qatar scrapped mandatory exit permits for migrant domestic staff and other groups on January 16, as part of efforts to boost rights for guest workers amid scrutiny of its record.

6)Rocky Johnson, who recently died at 75 was a famous person of which field?

A. WWE Wrestler
B. Skater
C. Dirt Biker
D. Scuba Diver
Answer: Option A

Explanation:

Rocky Johnson, a former professional wrestler and father of Dwayne "The Rock" Johnson, has died aged 75. His death was confirmed on Wednesday in a statement released by World Wrestling Entertainment (WWE). No cause of death was given.

7)Who won the Delhi Open International Grand Masters Chess Championship?

A. Surya Shekhar Ganguly
B. Abhijeet Gupta
C. Praveen Thipsay
D. Parimarjan Negi
Answer: Option B

Explanation:

India's GM Abhijeet Gupta beat Aleksej Aleksandrov of Belrus in the 10th and final round to win the 18th Delhi Open International Grand Masters Chess Championship.

8)According to TRAI, which is the largest mobile service company with 36.9 crore mobile subscribers?

A. Vodafone
B. Bharti Airtel
C. Reliance Jio
D. Idea
Answer: Option C

Explanation:

Reliance Jio has become the largest telecom player with 36.9 crore mobile subscribers in November 2019, according to the data published by telecom regulator Trai on January 16. Vodafone Idea reported a total mobile subscriber base of 33.62 crore and Bharti Airtel at 32.73 crore customers for November 2019.

9)Who won silver medal in the women's 57kg freestyle event at 2020 Rome Ranking Series?

A. Odunayo Adekuoroye
B. Anshu Malik
C. Vinesh Phougat
D. Soronzonboldyn Battsetseg
Answer: Option B

Explanation:

Indian teenage wrestler Anshu Malik won in the women's 57kg freestyle event of the season 's first major competition, the Ranking Series in Rome. She lost to Nigeria's Odunayo Adekuoroye for the score 10-0.

10)Who won the 2019 ICC Men's Emerging Cricketer?

A. Marcus Labuschagne
B. Rishabh Pant
C. Pieter Malan
D. Ollie Pope
Answer: Option A

Explanation:

Australian batsman Marnus Labuschagne was named as the 2019 ICC Men's Emerging Cricketer. Labuschagne recently reached his career-best ranking and moved to the third place in the latest ICC Test player rankings after a match-winning double-century against New Zealand in Sydney.



 ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ ━━━━━━━━━━━━━━


Previous article
Next article

Leave Comments

Post a Comment

Articles Ads 1

Articles Ads 2

Advertisement Ads