Breaking

RECOMMENDED BOOKS FOR EXAM

Tuesday, January 21, 2020

Top Current Affairs Quiz Questions: 21 January 2019



Top Current Affairs Quiz Questions: 21 January 2019







Current Affairs January 2020 section is updated daily with the latest Current Affairs and Current Events of January 2020  for UPSC, IAS/PCS, PSI, KAS, PC AND MORE.



HI EVERYONE WELCOME OUR SITE KANNADAEXAM.IN


FOLLOW OUR SITE FOR DAILY CURRENT AFFAIRS, CURRENT AFFAIRS QUIZ, NEWSPAPERS COLLECTIONS, IMPORTANT UPDATES REGARDING JOBS, STATE, AND CENTRAL JOB NOTIFICATIONS, MOCK TESTS UPCOMING



RRB EXAM KANNADA MOCK TEST-1: CLICK HERE

21th January Current Affairs 2020: Click here


January 2020  CURRENT AFFAIRS BY SBK KANNADA:


➤1 January Current Affairs: Click Here 



➤2 January Current Affairs: Click Here 



➤3 January Current Affairs: Click Here 



➤4 January Current Affairs: Click Here 



➤5 January Current Affairs: Click Here 



➤6 January Current Affairs: Click Here 



➤7 January Current Affairs: Click Here 



➤8 January Current Affairs: Click Here 



➤9 January Current Affairs: Click Here 



➤10 January Current Affairs: Click Here 



➤11 January Current Affairs: Click Here 



➤12 January Current Affairs: Click Here 



➤13 January Current Affairs: Click Here 



➤16 January Current Affairs: Click Here 



➤17 January Current Affairs: Click Here 



➤18 January Current Affairs: Click Here 



➤20 January Current Affairs: Click Here 



January 2020  CURRENT AFFAIRS BY SBK KANNADA:


 ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ ━━━━━━━━━━━━━━



 ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ ━━━━━━━━━━━━━━


1)Oleksiy Honcharuk, who recently resigned was the Prime Minister of which country?

A. Romania
B. Serbia
C. Ukraine
D. Hungary
Answer: Option C

Explanation:

Prime Minister of Ukraine, Oleksiy Honcharuk tendered his resignation to President Volodymyr Jelenskiy after less than six months in the role.

2)Which of the following has been counted as a separate Ethnic Group for the first time in The US census?

A. Muslims
B. African-Americans
C. Sikhs
D. Hindus
Answer: Option C

Explanation:

For the first time, Sikhs in the US will be counted as a separate ethnic group in the 2020 census, an organization of the minority community said, describing it as a milestone moment.

3)National Information Centre has set up Centre of Block Chain Technology in which city?

A. Hyderabad
B. New Delhi
C. Bengaluru
D. Chennai
Answer: Option C

Explanation:

National Informatics Centre (NIC) set up the Centre of Excellence (CoE) in Blockchain Technology in Bengaluru, Karnataka. The main aim is to provide Blockchain as a service and to allow all stakeholders to benefit from shared learning, experiences, and resources.

4)Who has been conferred with the ICSI Lifetime Achievement Award of the Institute of Company Secretaries of India?

A. Naina Lal Kidwai
B. Savitri Jindal
C. Kiran Mazumdar-Shaw
D. Indu Jain
Answer: Option D

Explanation:

Indu Jain, chairman, Bennett Coleman & Company Limited (BCCL), was conferred the prestigious ICSI Lifetime Achievement Award by the Institute of Company Secretaries of India on January 17. She won the award for "translating excellence in corporate governance into reality."

5)Who has been appointed as Joint Director of CBI?

A. Arvind Kumar
B. Rishi Kumar
C. Rakesh Asthana
D. Manoj Shashidhar
Answer: Option D

Explanation:

Senior IPS officer of Gujarat cadre Manoj Shashidhar was appointed as Joint Director in the country's premier investigating agency, the Central Bureau of Investigation. He is currently serving in his cadre State of Gujarat as additional DG, State Intelligence Bureau.

6)Conference of Commonwealth Parliamentary Association India Region is being held in which city?

A. Gandhinagar
B. Lucknow
C. New Delhi
D. Patna
Answer: Option B

Explanation:

The 7th Conference of Commonwealth Parliamentary Association India Region is being organized in the legislative assembly building in Lucknow from 16-19 January 2020.

7)Who is the author of 'The Winning Sixer'?

A. MS Dhoni
B. VVS Laxman
C. W.V. Raman
D. Dinesh Karthik
Answer: Option C

Explanation:

It should come as no surprise that W.V. Raman has authored a book. The former India opener has always been one of the shrewdest voices on cricket, forthright and informed in his opinion and never shy of expressing it.

8)Who won the gold medal in the women's 53kg freestyle event at 2020 Rome Ranking Series?

A. Vinesh Phogat
B. Sakshi Malik
C. Pooja Dhanda
D. Babita Kumari
Answer: Option A

Explanation:

India's VineshPhogat has won gold medal at the 2020 season's first Ranking Series event in Rome. She defeated Ecuador's Luisa Elizabeth Melendres 4-0 in the final (53 kg) of Rome Ranking series on January 17 to win her first gold medal of the 2 020 season.

9)Which country has announced compensation to power companies for shutdown of their coal-fired power plants by 2038?

A. USA
B. Germany
C. Russia
D. India
Answer: Option B

Explanation:

Germany has agreed to compensation of about 40 billion euros ($45 billion) for affected regions, workers and companies as part of plans to end its use of brown coal in power plants by 2038.

10)Bapu Nadkarni, who recently died at 96 was a famous player of which game?

A. Golfer
B. Hockey Player
C. Cricketer
D. Athlete
Answer: Option C

Explanation:

Former Indian all-rounder Bapu Nadkarni dies in Mumbai at 96. Nadkarni, a left-handed batsman and slow-left arm orthodox bowler, played 41 Tests in which he scored 1414 runs and grabbed 88 wickets with 6/43 as his best bowling figures.


 ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ ━━━━━━━━━━━━━━

















No comments:

Post a Comment