Top Current Affairs Quiz Questions: 27 January 2019 - Kannada Exam

Top Current Affairs Quiz Questions: 27 January 2019



Top Current Affairs Quiz Questions: 27 January 2019








Current Affairs January 2020 section is updated daily with the latest Current Affairs and Current Events of January 2020  for UPSC, IAS/PCS, PSI, KAS, PC AND MORE.



HI EVERYONE WELCOME OUR SITE KANNADAEXAM.IN


FOLLOW OUR SITE FOR DAILY CURRENT AFFAIRS, CURRENT AFFAIRS QUIZ, NEWSPAPERS COLLECTIONS, IMPORTANT UPDATES REGARDING JOBS, STATE, AND CENTRAL JOB NOTIFICATIONS, MOCK TESTS UPCOMING



RRB EXAM KANNADA MOCK TEST-1: CLICK HERE


25th January Current Affairs 2020: Click here


January 2020  CURRENT AFFAIRS BY SBK KANNADA:

------------------ --------------------

➤1 January Current Affairs: Click Here 



➤2 January Current Affairs: Click Here 



➤3 January Current Affairs: Click Here 



➤4 January Current Affairs: Click Here 



➤5 January Current Affairs: Click Here 



➤6 January Current Affairs: Click Here 



➤7 January Current Affairs: Click Here 



➤8 January Current Affairs: Click Here 



➤9 January Current Affairs: Click Here 



➤10 January Current Affairs: Click Here 



➤11 January Current Affairs: Click Here 



➤12 January Current Affairs: Click Here 



➤13 January Current Affairs: Click Here 



➤16 January Current Affairs: Click Here 



➤17 January Current Affairs: Click Here 



➤18 January Current Affairs: Click Here 



➤20 January Current Affairs: Click Here 



➤21 January Current Affairs: Click Here 



➤22 January Current Affairs: Click Here 



➤23 January Current Affairs: Click Here 



➤24 January Current Affairs: Click Here 



➤25 January Current Affairs: Click Here 



January 2020  CURRENT AFFAIRS BY SBK KANNADA:


 ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ ━━━━━━━━━━━━━━



 ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ ━━━━━━━━━━━━━━


1) Which country tops the 2019 Democracy Index?

A.Narway
B. Finland
C. Sweden
D.Island
Answer: Option A

Description:

India ranks 51st in the 2019 Democracy Index (down 10 places) - The Economist Intelligence Unit ranks 165 countries. The index is topped by Norway, followed by Iceland and Sweden. India is classified under the category of 'flawed democracy'.

2) What version of the Annual Meeting of FEMBoSA is hosted by the Election Commission of India?

A. 1st
B. 5th
C. 10th
D. 15th
Answer: Option c

Description:

The Election Commission of India (ECI) hosts the 10th Annual Meeting of the South Asian Electoral Management Organizations (FEMBOSA) Forum and the International Conference on Strengthening Corporate Capacity. The theme of the 10th Annual Meeting of the Forum is the ability to strengthen corporate.

3) Global Citizen Award of 2019: Who won the Cisco Youth Leadership Award?

A. Noorinsheriff
B. Priya Prakash
C. Shan Rahman
D. Abhishek Singh
Answer: Option B

Description:

Priya Prakash has won the 2019 Global Citizenship Award: Cisco Youth Leadership Award. He is the founder and CEO of India-based HealthSetgo. The award recognizes their school health program with the aim of providing 360 degree health assistance to children.

4) In which city is the National Convention on Emerging Opportunities in the Natural Gas field?

A. Agra
B.New Delhi
C. Lucknow
D. Navasari
Answer: Option B

Description:

The National Conference on Emerging Opportunities in the Natural Gas Sector was held on January 23 in New Delhi. It was decorated by Sri Dharmendra Pradhan, Minister of Petroleum and Natural Gas. The current share of gas in the country's fuel basket is 6.2% and aims to deliver it to 15% by 2030. In India, Gujarat has a 26% share of gas-based power.

5) From which airport has the private all-women cab service been launched recently?

A.Netaji Subhash Chandra Bose International Airport, Kolkata
B. Indira Gandhi International Airport, Delhi
C. Kempegowda International Airport, Bangalore
D. Chaudhary Charan Singh International Airport, Lucknow
Answer: Option B

Description:

Private all-women cab service has recently been launched from Indira Gandhi International Airport in Delhi. The move is to make women feel safe in the national capital.

6) Who gave the ICCW National Courage Award 2019?

A. Narendra Modi
B.Aravind Kejriwal
C. Ram Nath Kovind
D. Amit Shah
Answer: Option c

Description:

President Ram Nath Kovind presented the ICCW National Courage Award 2019 to 10 girls and 12 girls. The award was given to 16-year-old Muhammad Muhsin, who was drowned while saving his three friends in the rough sea in April 2019 from Kokode, Kerala.

7) To which African country does Indian Oil assist in the implementation of the National LPG Promotion Policy?

A. Mali
B.Camaroon
C. Ghana
D. Senegal
Answer: Option c

Description:

With its policy of promoting clean energy and expanding its LPG network, Ghana sought assistance from India in its own efforts to promote safe, switched and environmentally friendly LPG for increased domestic, commercial and industrial use.

8) On what date is National Girls' Day celebrated?

A. January 23rd
B. January 24th
C. January 25th
D. January 26th
Answer: Option B

Description:

National Girls' Day is celebrated on 24 January. This day is aimed at raising awareness of the rights of girl child in India. It aims to improve the status of girls in society. The day is aimed at providing support and facilities for the country girls in every respect. It aims to raise awareness about the inequalities, discrimination and exploitation that girls face in society.

9) What agreement has been signed by the Ministry of Rural Development to strengthen grassroots organizations?

A.Smile Foundation
B.Bill and Melinda Gates Foundation
C.American India Foundation Trust
D. Agewell Foundation
Answer: Option B

Description:

The Ministry of Rural Development (MRD) has signed a Memorandum of Understanding with the Bill and Melinda Gates Foundation (BMGF) under the Deendayal Antonyaya Scheme of the National Rural Livelihood Mission (DAY-NRLM).

10) Which state has recently banned tricycle dealers for more than 15 years?

A. Haryana
B. Punjab
C. Uttarakhand
D. Northern Territory
Answer: Option B

Description:

The Punjab government has announced a ban on three-wheelers that are over 15 years old and on fossil fuel. The vehicles will be replaced with electric or compressed natural gas (CNG) engines.


 ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ ━━━━━━━━━━━━━━
Previous article
Next article

Leave Comments

Post a Comment

Articles Ads 1

Articles Ads 2

Advertisement Ads