Current Affairs Questions and Answers For Upcoming Compeitative Exams-2 - Kannada Exam

Current Affairs Questions and Answers For Upcoming Compeitative Exams-2


13) Which state government is pursuing a 5-T initiative for the welfare of the people?

A. Odisha
B. Bihar
C. Arunachal Pradesh
D. Assam
Answer: Option A

Description:

The Government of Odisha follows the 5-T initiative for the welfare of the people. 5T means technology, transparency, teamwork, transformation and time. This initiative aims to make the administration people-centric.

14) COP-25 Which country hosts the UN Climate Change Summit?

A. Chile
B. Spain
C. France
D. USA
Answer: Option B

Description:

Spain has come forward to host the COP-25 UN Climate Change Summit, as it was withdrawn from Chile in an anti-government protest.

15) Which country will host the ICC T-20 Men's and Women's Cricket World Cup 2020?

A. England
B. South Africa
C. Australia
D. New Zealand
Answer: Option c

Description:

The 2020 ICC T20 World Cup is the seventh ICC T20 World Cup, with matches scheduled to take place in Australia from 18 October to 15 November 2020. The final will be played at the Melbourne Cricket Ground.

16) Which Indian player has been announced to be inducted into the Ambassador Group?

APV Sindhu
B. Saina Nehable
C. Mary Kom
D.Vijendra Singh
Answer: Option c

Description:

Six-time world champion Mary Kom has been announced to be inducted into the 2020 Olympics as an ambassador. Mary Kom will represent the Asian faction in the group.

17) What is India's rank in the latest FIFA ranking?

A. 114
B 104
C. 106
D. 124
Answer: Option c

Description:

The Indian football team has fallen two places to 106th place in the latest FIFA ranking.

18) Who won the Golden Dragon Award at Cardiff International Film Festival (CIFF) 2019?

A. Nawazuddin Siddiqui
B. Shah Rukh Khan
C. Amitabh Bachchan
D. Manoj Bajpai
Answer: Option A

Description:

Indian actor Nawazuddin Siddiqui has been awarded the prestigious Golden Dragon Award for his work in the Hindi film industry at Cardiff International Film Festival (CIFF) 2019.

19) Who is the Governor of Kerala?

A. Tamilisai Soundarajan
B. Arif Mohammad Khan
C.Wajubhai Wala
D. Banvarilal Purohit
Answer: Option B

Description:

Arif Mohammed Khan is an Indian politician. A former Cabinet minister in the Union of India, he is currently serving as the Governor of Kerala.

20) Dustlick-1919 With which country is India's military exercise?

A. France
B. Kazakhstan
C. Japan
D. Uzbekistan
Answer: Option d

Description:

India will hold its first military exercise with Uzbekistan in a 10-day session on counterterrorism tactics. The exercise will be held from November 4 to November 13, 2019 in the Chirchik Training Area in Uzbekistan.

21) What rank is India ranked in the newly released Women, Peace and Security Index?

A. 133
B. 134
C. 123
D 101
Answer: Option A

Description:

India is ranked 133rd out of 167 countries in the 2019 Women, Peace and Security Index. The index is compiled by the Georgetown Institute for Women, Peace and Security and National Geographic. Norway, Switzerland and Finland are the top 3 ranked countries. Syria, Afghanistan and Yemen are 3rd.

22) Which Indian actor won the 'Icon of Golden Jubilee' award at the 50th International Film Festival of India?

A. Rishi Kapoor
B. Amitabh Bachchan
C. Shah Rukh Khan
D. Rajinikanth
Answer: Option d

Description:

Rajinikanth will be honored with the 'Icon of Golden Jubilee' at India's 50th International Film Festival in Govinda.

23) In which city was the 8th meeting of the Indo-German Energy Forum concluded?

A. Lucknow
B. Noida
C. New Delhi
D. Bhopal
Answer: Option c

Description:

The 8th meeting of the Indo-German Energy Forum (IGEF) concluded in New Delhi.
Previous article
Next article

Leave Comments

Post a Comment

Articles Ads 1

Articles Ads 2

Advertisement Ads