Breaking

RECOMMENDED BOOKS FOR EXAM

Monday, December 2, 2019

Top Current Affairs Quiz Questions: 02 December 2019


Top Current Affairs Quiz Questions: 02 December 2019


Current Affairs Quiz DECEMBER 02
Current Affairs Quiz DECEMBER 02




Current Affairs December 2019 section is updated daily with the latest Current Affairs and Current Events of December 2019 for UPSC, IAS/PCS, PSI, KAS, PC AND MORE.

HI EVERYONE WELCOME OUR SITE KPSCJUNCTION.IN

FOLLOW OUR SITE FOR DAILY CURRENT AFFAIRS, CURRENT AFFAIRS QUIZ, NEWSPAPERS COLLECTIONS, IMPORTANT UPDATES REGARDING JOBS, STATE, AND CENTRAL JOB NOTIFICATIONS, MOCK TESTS UPCOMING

02 December CURRENT AFFAIRS BY SBK KANNADA:







1)Election Commission of India (ECI) has recognized Jannayak Janta Party (JJP) as state party of which state?

A. UP
B. Bihar
C. Haryana
D. Rajasthan
Answer: Option C

Explanation:

The Election Commission of India (ECI) has recently recognized the Jannayak Janta Party (JJP) as state party of Haryana and alloted the symbol of "key" for the party. The decision in this regard was taken on the basis of the poll performance of the party in the recent 2019 Assembly elections in Haryana.

2)18th World Wind Energy Conference and Exhibition (WWEC2019) was organized in which country?

A. Germany
B. UAE
C. USA
D. Brazil
Answer: Option D

Explanation:

World Wind Energy Association (WWEA) organized the 18th World Wind Energy Conference and Exhibition (WWEC2019) from 25-27 November 2019 in Rio de Janeiro, Brazil. The conference focused on opportunities offered by a renewable energy strategy.

3)World AIDS Day is observed all over the world on which date?

A. December 1
B. December 2
C. December 3
D. December 4
Answer: Option A

Explanation:

World AIDS Day is observed on 1 December every year. The day aims to raise public awareness about AIDS. The day aims to motivate the people who are infected by the fatal disease. The theme of the 2019 World AIDS Day is Communities Makes The difference.

4)Who is the new Home Secretary of Tamil Nadu?

A. Jothi Ramalingam
B. S.K. Prabakar
C. Niranjan Mardi
D. G. Moorthy
Answer: Option B

Explanation:

The new Home Secretary of the Tamil Nadu government is S.K. Prabakar, IAS. Mr. Prabakar, who was Principal Secretary, Highways and Minor Ports Department has been transferred and posted as Principal Secretary, Home, Prohibition and Excise Department, vice Dr. Niranjan Mardi, IAS who is retiring on November 30. Mr. Prabakar, 53, hails from Virudhunagar and belongs to the 1989 batch.

5)10th Indian Organ Donation Day celebrated on which date?

A. November 28
B. November 29
C. November 30
D. November 25
Answer: Option C

Explanation:

10th Indian Organ Donation Day was celebrated on November 30, 2019.India performs the second largest number of transplants in the world, next only to USA as per data available on the Global Observatory on Donation and Transplantation.


6)The conference on 'Ek Bharat Shreshtha Bharat' being organized by the government of which state with the government of J&K?

A. Rajasthan
B. Bihar
C. Tamil Nadu
D. Telangana
Answer: Option C

Explanation:

Conference on 'Ek Bharat Shreshtha Bharat' being organized by governments of Tamil Nadu and J&K held in Jammu on Nov 30-Dec 1,2019.

7)First night trial of which nuclear-capable surface-to-surface ballistic missile was carried out recently in India?

A. Prithvi
B. Agni-III
C. Brahmos
D. Nag
Answer: Option B

Explanation:

The first night-trial of the nuclear-capable Agni-III surface-to-surface ballistic missile was carried out from a mobile launcher.The test was carried out at the Integrated Test Range at the APJ Abdul Kalam Island off Odisha coast.The missile has a strike range of over 3,500 km.

8)The government is to set up a new rocket launch pad at which place?

A. Manapad
B. Sriharikota
C. Kulasekarapattinam
D. Courtallam
Answer: Option C

Explanation:

The government of India is to set up a new rocket launch pad near Kulasekarapattinam in the State of Tamil Nadu. It was announced by the Union Minister of Atomic Energy and Space, Dr. Jitendra Singh.

9)Which country has been elected as a member of the World Heritage Committee?

A. Israel
B. Ghana
C. Thailand
D. Indonesia
Answer: Option C

Explanation:

Thailand has been elected as a member of the World Heritage Committee. It was selected during the 22nd session of the General Assembly of States Parties to the World Heritage Convention in Paris. The representatives from 193 countries cast their votes to fill nine vacant seats on the 21-member World Heritage Committee.

10)Who has topped the Real-Time Billionaires List of Forbes-2019?

A. Mukesh Ambani
B. Jeff Bezos
C. Louis Vuitton
D. Bill Gates
Answer: Option B

Explanation:

Reliance Industries (RIL) chief Mukesh Ambani ranked as the 9th richest person globally in the Real-Time Billionaires List of Forbes.The list was topped by Amazon Founder and CEO Jeff Bezos with a net worth of $113 billion.


No comments:

Post a Comment