Breaking

RECOMMENDED BOOKS FOR EXAM

Sunday, December 1, 2019

Top Current Affairs Quiz Questions: 01 December 2019



Top Current Affairs Quiz Questions: 01 December 2019

Current Affairs Quiz december 2019
Current Affairs Quiz december 2019


Current Affairs December 2019 section is updated daily with the latest Current Affairs and Current Events of December 2019 for UPSC, IAS/PCS, PSI, KAS, PC AND MORE.


HI EVERYONE WELCOME OUR SITE KPSCJUNCTION.IN

FOLLOW OUR SITE FOR DAILY CURRENT AFFAIRS, CURRENT AFFAIRS QUIZ, NEWSPAPERS COLLECTIONS, IMPORTANT UPDATES REGARDING JOBS, STATE, AND CENTRAL JOB NOTIFICATIONS, MOCK TESTS UPCOMING


01 December CURRENT AFFAIRS BY SBK KANNADA:








1)What is the chronological number of Uddhav Thackeray as the CM of Maharashtra?
A. 18th
B. 16th
C. 19th
D. 20th
Answer: Option A

Explanation:

Shiv Sena leader Uddhav Thackeray took oath as Maharashtra's new Chief Minister on November 28 in front of a packed Shivaji Park, the iconic grounds where his father late Bal Thackeray was cremated. He is the 18th chief minister of Maharashtra.

2)Yasuhiro Nakasone, who recently died at 101 was the former Prime Minister?

A. South Korea
B. Japan
C. Taiwan
D. Indonesia
Answer: Option B

Explanation:

Yasuhiro Nakasone, one of Japan's longest reigning premiers and known for his friendship with Ronald Reagan, has died at the age of 101 on November 29. Nakasone, prime minister from 1982 to 1987, hobnobbed on the world stage with Reagan and Margaret Thatcher while battling with bureaucrats over domestic reforms.

3)Which country for the first time recently has been elected to UNESCOs World Heritage Committee?

A. Qatar
B. UAE
C. Israel
D. Saudi Arabia
Answer: Option D

Explanation:

Saudi Arabia was elected to the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization's (UNESCO) World Heritage Committee for the first time on 28 November 2019.

4)How many consecutive pilgrimages to the Sabarimala Ayyappa temple have been undertaken by drummer Sivamani?

A. 27
B. 30
C. 35
D. 38
Answer: Option C

Explanation:

Drummer Sivamani undertook the annual pilgrimage to the Sabarimala Ayyappa temple this year too. He said this was his 35th consecutive pilgrimage. Accompanied by keyboard artist Prakash Ulliyeri, Mr. Sivamani reached the hillock.

5)UNDP has launched the country chapter of its Accelerator Lab in which city?

A. Gurugram
B. New Delhi
C. Noida
D. Faridabad
Answer: Option B

Explanation:

Seeking to address some of the most pressing issues facing India, including air pollution, through innovation, the United Nations Development Programme on November 28 launched the country chapter of its Accelerator Lab in New Delhi.


6)Which is one of the IITs that have joined hands with the National Council of Science Museums to develop 'Gandhipedia'?

A. IIT Kharagpur
B. IIT Delhi
C. IIT Madras
D. IIT Bombay
Answer: Option A

Explanation:

Two IITs and the National Council of Science Museums (NCSM) have joined hands to develop Gandhipedia, an online repository of books, letters and speeches written by Mahatma Gandhi, to commemorate his 150th birth anniversary. 

7)In how many states the 'India Corruption Survey 2019' was conducted by Transparency International India and Local Circles?

A. 20
B. 15
C. 25
D. 10
Answer: Option A

Explanation:

Transparency International India (TII) and Local Circles conducted the 'India Corruption Survey 2019' in 20 states. With a shameful 67% of respondents of a survey conducted by Transparency International (TI) admitting to having paid bribes to accomplish work in government offices, the state of Telangana leads south India in terms of corruption this year. This is followed by Karnataka, Tamil Nadu, Andhra Pradesh and Kerala.


8)Researchers of which country have recently discovered a massive black hole in the Milky Way?

A. India
B. USA
C. China
D. Russia
Answer: Option C

Explanation:

Researchers from the National Astronomical Observatory of China have discovered a black hole in the Milky Way. The black hole is so huge that it challenged the existing models of the evolution of stars. 

9)Which city organized the 47th All India Police Science Congress?

A. Lucknow
B. Bengaluru
C. New Delhi
D. Pune
Answer: Option A

Explanation:

A 2-day All India Police Science Congress (AIPSC) has started at Lucknow on November 28. It is the 47th session of the AIPSC. The objective of this programme is to focus on various issues related to the police. It has five related topics on challenges in policing

10)50th International Film Festival of India was recently concluded in which city?

A. Maharashtra
B. Goa
C. West Bengal
D. Tamil Nadu
Answer: Option B

Explanation:

The 50th Film Festival of India concluded in Panaji, Goa. The festival had various categories of films like sports, history, action. The film festival featured 200 films from 76 countries.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Post Details

    Apply Link

Karnataka Forest Recruitment Click Here
RBI ASSISTANT RECRUITMENT Click Here
Coal India Recruitment Click Here
NHM Karnataka Recruitment Click Here
Indian Air Force Recruitment Click Here
Village accountant Recruitment Click Here
Gadag Stenographer Recruitment Click Here
Udupi Village Recruitment Click Here

1 comment:

  1. Wonderfu notes.... Sir, definitely it was helpful to us, & I'm requesting you to please provide a video about NITI Ayoga in SBK kannada youtube channel..

    ReplyDelete