Top Current Affairs Quiz Questions: 28 January 2019 - Kannada Exam

Top Current Affairs Quiz Questions: 28 January 2019



Top Current Affairs Quiz Questions: 28 January 2019








Current Affairs January 2020 section is updated daily with the latest Current Affairs and Current Events of January 2020  for UPSC, IAS/PCS, PSI, KAS, PC AND MORE.



HI EVERYONE WELCOME OUR SITE KANNADAEXAM.IN


FOLLOW OUR SITE FOR DAILY CURRENT AFFAIRS, CURRENT AFFAIRS QUIZ, NEWSPAPERS COLLECTIONS, IMPORTANT UPDATES REGARDING JOBS, STATE, AND CENTRAL JOB NOTIFICATIONS, MOCK TESTS UPCOMING



RRB EXAM KANNADA MOCK TEST-1: CLICK HERE


28th January Current Affairs 2020: Click here


January 2020  CURRENT AFFAIRS BY SBK KANNADA:

------------------ --------------------

➤1 January Current Affairs: Click Here 




➤2 January Current Affairs: Click Here 



➤3 January Current Affairs: Click Here 



➤4 January Current Affairs: Click Here 



➤5 January Current Affairs: Click Here 



➤6 January Current Affairs: Click Here 



➤7 January Current Affairs: Click Here 



➤8 January Current Affairs: Click Here 



➤9 January Current Affairs: Click Here 



➤10 January Current Affairs: Click Here 



➤11 January Current Affairs: Click Here 



➤12 January Current Affairs: Click Here 



➤13 January Current Affairs: Click Here 



➤16 January Current Affairs: Click Here 



➤17 January Current Affairs: Click Here 



➤18 January Current Affairs: Click Here 



➤20 January Current Affairs: Click Here 



➤21 January Current Affairs: Click Here 



➤22 January Current Affairs: Click Here 



➤23 January Current Affairs: Click Here 



➤24 January Current Affairs: Click Here 



➤25 January Current Affairs: Click Here 



➤27 January Current Affairs: Click Here 



January 2020  CURRENT AFFAIRS BY SBK KANNADA:


 ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ ━━━━━━━━━━━━━━



 ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ ━━━━━━━━━━━━━━


1)Who is the chief guest on Republic Day?

A. Ibrahim Mohamed Solih
B. Vladimir Putin
C. Emmanuel Macron
D. Jair Bolsonaro
Answer: Option D

Explanation:

Brazilian President Jair Messias Bolsonaro arrived at Rashtrapati Bhawan, New Delhi. He was received by President Ram Nath Kovind and Prime Minister Narendra Modi on 25 January 2020. Bolsonaro was invited as chief guest on Republic Day.

2)Who received 5th Mahakavi Kanhaiyalal Sethia Award at Jaipur Literature Festival?

A. Arvind Krishna Mehrotra
B. Jeet Thayil
C. Nissim Ezekiel
D. Jayanta Mahapatra
Answer: Option A

Explanation:

Poet and literary critic Arvind Krishna Mehrotra was awarded the Mahakavi Kanhaiyalal Sethia Award for poetry at the inaugural day of the Jaipur Literature Festival.

3)Mahatma Gandhi's bust will be set up in which city?

A. Brussels
B. Washington DC
C. New Delhi
D. London
Answer: Option D

Explanation:

Mahatma Gandhi's bust will be set up at IMO (International Maritime Organisation) headquarters in London said Shipping Minister Mansukh Lal Mandaviya.

4)Which of the following has announced its exit from the European Union?

A. Germany
B. Switzerland
C. UK
D. France
Answer: Option C

Explanation:

The heads of the European Commission and Council, Ursula von der Leyen and Charles Michel, signed the Withdrawal Agreement of the UK. 

5) Who has been awarded Romain Rolland Prize for Translation?

A. Pavitra Goyal
B. Kshitij Sinha
C. Gaurav Taneja
D. Dipa Chaudhury
Answer: Option D

Explanation:

The Hindi translation of French cartoon series "Asterix" was declared the winner of the 3rd Romain Rolland Prize for Translation at the ongoing Jaipur Literature Festival (JLF).

6) Which state topped in vegetable production in 2018-19?

A. Punjab
B. Uttar Pradesh
C. West Bengal
D. Karnataka
Answer: Option C

Explanation:

West Bengal witnessed a production of 29.55 million tonne (MT) of vegetables during 2018-19 which was the maximum in the country in that period, said the state-wise horticulture production data. 

7)Which state's tourism won UNWTO's Accessible Destination Award?

A. Rajasthan
B. Madhya Pradesh
C. West Bengal
D. Kerala
Answer: Option D

Explanation:

Kerala Tourism's Barrier-Free Tourism Project has won global recognition with the United Nations World Tourism Organisation (UNWTO) making a special mention of the south Indian state as an "Emerging Global Destination" in the Accessible Destination Awards 2019.

8)Which state made reading of Preamble of Constitution mandatory in schools?

A. Tripura
B. Haryana
C. Maharashtra
D. Odisha
Answer: Option C

Explanation:

The Maharashtra government ordered that school students across the state must recite the Preamble to the Indian Constitution, during their morning assemblies from January 26.

9)How many new Indian English words have been featured in the latest edition of Oxford Advanced Learner's Dictionary?

A. 26
B. 38
C. 45
D. 61
Answer: Option A

Explanation:

The latest edition of Oxford Advanced Learner's Dictionary features 26 new Indian English words, including Aadhaar, chawl, Dabba, hartal and Shaadi.

10)Who took over as the new chairman of the FEMBoSA for 2020?

A. Sharad Arvind Bobde
B. Sunil Arora
C. Sushil Chandra
D. Ashok Lavasa
Answer: Option B

Explanation:

Chief Election Commissioner (CEC) Sunil Arora assumed Chairmanship of the Forum of the Election Management Bodies of South Asia (FEMBoSA) on 24 January for the year 2020.



 ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ ━━━━━━━━━━━━━━
Previous article
Next article

Leave Comments

Post a Comment

Articles Ads

ಕೇಂದ್ರ &ರಾಜ್ಯ ಸರ್ಕಾರಿ   ಉದ್ಯೋಗ ಸುದ್ದಿಗಳು         

Articles Ads 1

Articles Ads 2

Advertisement Ads