Top Current Affairs Quiz Questions: 01 February 2020 - Kannada Exam

Top Current Affairs Quiz Questions: 01 February 2020

Top Current Affairs Quiz Questions: 01 February 2020



Current Affairs December 2019 section is updated daily with the latest Current Affairs and Current Events of December 2019 for UPSC, IAS/PCS, PSI, KAS, PC AND MORE.


HI EVERYONE WELCOME OUR SITE KPSCJUNCTION.IN

FOLLOW OUR SITE FOR DAILY CURRENT AFFAIRS, CURRENT AFFAIRS QUIZ, NEWSPAPERS COLLECTIONS, IMPORTANT UPDATES REGARDING JOBS, STATE, AND CENTRAL JOB NOTIFICATIONS, MOCK TESTS UPCOMING


01 February CURRENT AFFAIRS BY SBK KANNADA:








1)According toTransparency International, which is the top state in terms of best practices followed in budget formulation?

A. Telangana
B. Assam
C. Haryana
D. Rajasthan
Answer: Option B

Explanation:

Assam has emerged as the top state in terms of best practices followed in budget formulation, followed by Odisha and Andhra Pradesh, says a survey by Transparency International.

2)World's largest meditation centre has been inaugurated in which state?

A. Ladakh
B. Assam
C. Telangana
D. Gujarat
Answer: Option C

Explanation:

A one lakh capacity meditation center claimed to be the world's largest such facility was inaugurated at the global headquarters of the Heartfulness Institute and the Shri Ram Chandra Mission (SRCM) in Hyderabad, Telangana.

3)Who launched special edition of khadi watcheson the 72nd death anniversary of Mahatma Gandhi?

A. Nitin Gadkari
B. Piyush Goyal
C. Dharmendra Pradhan
D. Naveen Patnaik
Answer: Option A

Explanation:

Martyrs' Day, a tribute on the 72nd death anniversary of Mahatma Gandhi, Union Minister for MSME, Shri Nitin Gadkari launched the limited edition of Khadi wristwatches. 

4)Umroi, a counter terror exercise is to be held between India and which country?

A. Afghanistan
B. China
C. Bangladesh
D. Saudi Arabia
Answer: Option C

Explanation:

Indo-Bangladesh defence cooperation, a joint military training exercise organized at Umroi in Meghalaya from February 3 to 16.

5)Which of the following released hashtag "#AndroidHelp" to assist those facing smartphone issues?

A. Facebook
B. Twitter
C. Google
D. Microsoft
Answer: Option C

Explanation:

Google has released a new hashtag #AndroidHelp to identify and resolve issues that Android smartphone users may be facing. 

6)Which is to be the theme state at the 34thSurajkund International Crafts Mela?

A. West Bengal
B. Jharkhand
C. Himachal Pradesh
D. Punjab
Answer: Option C

Explanation:

Haryana govt. is to organise 34th Surajkund International Crafts Mela from February 1 to 16. Himachal Pradesh is the 'theme state'

7) _______ declares coronavirus as public health emergency of international concern?

A. UNICEF
B. EU
C. United Nations
D. WHO
Answer: Option D

Explanation:

World Health Organisation (WHO) declares the novel coronavirus (2019-nCoV) as a Public Health Emergency of International Concern (PHEIC) as the outbreak continues to spread outside Wuhan, China, the epicenter of the virus.

8) Indian Coast Guard has recently commissioned a high-speed interceptor boat in which city?

A. Mangalore
B. Kochi
C. Vishakhapatnam
D. Chennai
Answer: Option A

Explanation:

Indian Coast Guard commissioning a high-speed interceptor boat in Mangalore on January 29. The water-jet-propelled vessel deployed for patrolling and rescue operations. 

9)Which Indian badminton ace has recently joined BJP?

A. Saina Nehwal
B. Jwala Gutta
C. P.V. Sindhu
D. Ashwini Ponnappa
Answer: Option A

Explanation:

Badminton champion and former world number one Saina Nehwal on January 29 joined the BJP. Her elder sister, ChandranshuNehwal, also joined the party along with her.

10)Martyr's Day is celebrated on which date?

A. 28th January
B. 29th January
C. 30th January
D. 31th January
Answer: Option C

Explanation:

30 January is celebrated as Martyr's Day or Shaeed Diwas every year in the memory of Mahatma Gandhi and sacrifice of three revolutionaries of India. 



Previous article
Next article

Leave Comments

Post a Comment

Articles Ads 1

Articles Ads 2

Advertisement Ads