Top Current Affairs Quiz Questions: 31 January 2019 - Kannada Exam

Top Current Affairs Quiz Questions: 31 January 2019



Top Current Affairs Quiz Questions: 31 January 2019








Current Affairs January 2020 section is updated daily with the latest Current Affairs and Current Events of January 2020  for UPSC, IAS/PCS, PSI, KAS, PC AND MORE.



HI EVERYONE WELCOME OUR SITE KANNADAEXAM.IN


FOLLOW OUR SITE FOR DAILY CURRENT AFFAIRS, CURRENT AFFAIRS QUIZ, NEWSPAPERS COLLECTIONS, IMPORTANT UPDATES REGARDING JOBS, STATE, AND CENTRAL JOB NOTIFICATIONS, MOCK TESTS UPCOMING



RRB EXAM KANNADA MOCK TEST-1: CLICK HERE


29th January Current Affairs 2020: Click here


January 2020  CURRENT AFFAIRS BY SBK KANNADA:

------------------ --------------------

➤1 January Current Affairs: Click Here 




➤2 January Current Affairs: Click Here 



➤3 January Current Affairs: Click Here 



➤4 January Current Affairs: Click Here 



➤5 January Current Affairs: Click Here 



➤6 January Current Affairs: Click Here 



➤7 January Current Affairs: Click Here 



➤8 January Current Affairs: Click Here 



➤9 January Current Affairs: Click Here 



➤10 January Current Affairs: Click Here 



➤11 January Current Affairs: Click Here 



➤12 January Current Affairs: Click Here 



➤13 January Current Affairs: Click Here 



➤16 January Current Affairs: Click Here 



➤17 January Current Affairs: Click Here 



➤18 January Current Affairs: Click Here 



➤20 January Current Affairs: Click Here 



➤21 January Current Affairs: Click Here 



➤22 January Current Affairs: Click Here 



➤23 January Current Affairs: Click Here 



➤24 January Current Affairs: Click Here 



➤25 January Current Affairs: Click Here 



➤27 January Current Affairs: Click Here 



➤28 January Current Affairs: Click Here 



➤29 January Current Affairs: Click Here 



➤30 January Current Affairs: Click Here 



January 2020  CURRENT AFFAIRS BY SBK KANNADA:


 ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ ━━━━━━━━━━━━━━



 ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ ━━━━━━━━━━━━━━


1)Who has been appointed as new Chief Executive Officer Essar Oil UK?

A. Mark Wilson
B. James Stanley
C. Mike Wirth
D. John D. Rockefeller
Answer: Option A

Explanation:

Essar Oil (UK) Ltd operates the Stanlow refinery announced the appointment of Mark Wilson as its new Chief Executive Officer. A Wilson was previously with BP plc of the UK, where he held several senior leadership positions.

2)Who won the 2020 Tyler Prize?

A. Jagdish Bhagwati
B. Rajendra K. Pachauri
C. Arvind Subramanian
D. Pavan Sukhdev
Answer: Option D

Explanation:

Renowned Indian environmental economist and UN Environment Programme (UNEP) Goodwill Ambassador Pavan Sukhdev won the 2020 Tyler Prize. He won the Nobel Prize for the environment for his groundbreaking green economy work.

3)Which country offered to be a mediator between India and Pakistan to resolve the issues?

A. China
B. Nepal
C. South Korea
D. USA
Answer: Option B

Explanation:

Nepal offered to play the role of a mediator between India and Pakistan to resolve any problem. The country said that it is important for the two countries to have a dialogue to resolve their issues. 

4)Ganga Yatra under NamamiGange mission recently began from which city?

A. Bijnor
B. Varanasi
C. Bareilly
D. Agra
Answer: Option A

Explanation:

Ganga Yatra under NamamiGange mission begins on 27 January from Bijnor, Uttar Pradesh. The yatra was launched by the Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath, Uttarakhand CM Trivendra Singh Rawat and Union Minister Sanjeev Baliyan from Bijnor.

5)Who won the Padma Shri in Agriculture field?

A. Sanjeev Bikhchandani
B. Dr. Damayanti Beshra
C. Chinthala Venkat Reddy
D. Indra Dassanayake
Answer: Option C

Explanation:

Farmer Chinthala Venkat Reddy won the Padma Shri award from Telangana. The awards were announced by the government on 71st Republic Day. 

6)Who has been appointed as India's Ambassador to USA?

A. Taranjit Singh Sandhu
B. Sanjeev Bhalla
C. Harsh Vardhan Shringla
D. Anshuman Gaur
Answer: Option A

Explanation:

Senior diplomat Taranjit Singh Sandhu appointed as India's Ambassador to the USA the Ministry of External Affairs. Taranjit Singh Sandhu Sandhu, a 1988-batch Indian Foreign Service officer, is currently posted as High Commissioner of India in Sri Lanka. 

7)Union Government targets to install ________ renewable energy by 2022?

A. 140 GW
B. 175 GW
C. 210 GW
D. 235 GW
Answer: Option B

Explanation:

The Union Government planned to install 175 Giga Watt renewable energy by 2022 to build a healthy planet with a less carbon-intensive economy. 

8)Which of the following was awarded as the best tableau in Republic Day Parade 2020?

A. Mission Indradhanush 2.0
B. Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana
C. Stand Up India Scheme
D. Jal Jeevan Mission
Answer: Option D

Explanation:

Ministry of Jal Shakti - the union government's new initiative Jal Jeevan Mission.The Functional Household Tap Connection (FHTC) to every rural household by 2024, has been adjudged the best tableau, jointly with the NDRF tableau. 

9)Who has been appointed as the Non-Executive Chairman of Vakrangee Limited?

A. Dinesh Nandwana
B. Anil Anna
C. Ramesh Joshi
D. Uday Kotak
Answer: Option C

Explanation:

Vakrangee Limited appointed Mr. Ramesh Joshi (EX-RBI & EX- SEBI ED), a veteran with over 40 years of experience as the Non-Executive Chairman of the company.

10)Which Indian celebrity is to feature in 'Man vs Wild' with Bear Grylls?

A. Shahrukh Khan
B. Rajinikanth
C. Amitabh Bachchan
D. Salman Khan
Answer: Option B

Explanation:

A new episode of Man vs Wild featuring Superstar Rajinikanth with Bear Grylls is being shot in Bandipur Tiger Reserve. An earlier edition of the documentary featured Prime Minister Narendra Modi which was shot at the Jim Corbett National Park in Uttarakhand last year.








 ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ ━━━━━━━━━━━━━━
Previous article
Next article

Leave Comments

Post a Comment

Articles Ads 1

Articles Ads 2

Advertisement Ads